Embarktest uitslagen

Bij de Embarktest wordt via een wattenstaaf, oftwel ‘swab’, wangslijm afgenomen bij de hond en verstuurd naar Embark in de Verenigde Staten. Aldaar wordt de swab op heel veel markers getest. Een marker is een plek op het DNA waarvan exact bekend is welke eigenschap daar ligt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de vachtkleur, lichaamsbouw,  oogkleur, maar ook de aanleg voor en aanwezigheid van een erfelijke ziekte. 

 

De Embarktest is in het nest bij Resa afgenomen. Hieronder staan samengevat een aantal uitslagen weergegeven. Daaronder is vervolgens ook de link naar alle uitslagen van Resa op de site van Embark zelf opgenomen gevolgd door een korte toelichting:

 

Test onderdeel Uitslag
A-Locus a/a
B-Locus B/b (Bruin verervend)
D-Locus D/D
K-Locus Ky/Ky
COI 29%
Von Willebrand Type I Vrij
Degeneratieve Myelopathie Vrij
Ras samenstelling 100% Stabij

Hieronder de link naar Embark zelf waar u alle uitslagen van Resa terug kunt vinden:

http://embk.me/photolitterpup2?utm_campaign=cns_ref_dog_pub_profile&utm_medium=other&utm_source=embark

 

Toelichting Von Willebrand type 1 (VWD1):

VWD is een bloedstollingsafwijking die in 3 types voorkomt. Bij de Stabij is Type I geconstateerd, de meest milde vorm. Hierbij is er een verminderde aanmaak van een bepaalde stollingsfactor waardoor honden een ietwat verlengde bloedtijd zouden kunnen laten zien.  Ruwweg een kwart van de Stabijpopulatie is vrij van VWD, de helft drager en een kwart lijder. Klinische klachten worden zelden gemeld. Er is geen fokbeleid binnen de NVSW voor VWD, de DNA-test is niet verplicht. Resa is via de Embarktest vrij getest!!

 

Toelichting Degeneratieve Myelopathie (DM):

DM is het hondenequivalent van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), oftewel de ziekte van Lou Gehrig. DM is een progressieve degeneratieve aandoening van het ruggenmerg. DM komt binnen de stabijpopulatie vaker voor maar een klinisch lijder is nog nooit voorgekomen (lees aangetoond) ondanks er sprake is/was van een genetisch lijder. Er is geen fokbeleid binnen de NVSW voor DM, de DNA-test is niet verplicht. Resa is via de Embarktest vrij getest!!

 

Hieronder meer informatie, via dogzine.eu, met betrekking tot DM-testen.

https://dogzine.eu/nl/nieuwsartikelen/dm-testen-hoe-zit-dat-nou-echt